Har løven våknet mamma……?

Alarmen på iphonen piper, på en litt annerledes måte enn på en annen hverdag kl 06:30….

Det er tid for god-morgen-zoo 🙂

Vi skal avsted til Givskud Zoo som ligger en liten kjøretur fra Legoland og Randbøldal Camping som vi holder til denne helgen.

Veiene i Danmark er en opplevelse i seg selv synes jeg….. Man er på landsbygden og kjører gjennom «tuneller» av skog på begge kanter, lange sletter med åkrer, passerer nydelige murhus med tangtak i de søteste tettstedene, blir fristet av de mange bondegårdene som har selvbetjent utsalg langs veiene av dagsferske gårdsprodukter som egg, melk, frukt, brød, grønnsaker, hjemmelagede klær/tekstiler osv….   for ikke å glemme alle antikvitetsbodene man kan finne langs veien! Hvor enn man stopper i Danmark møter man vennlige, sosiale og rause dansker. Ikke rart det er så mange nordmenn som trives her!

 

Vi ankommer Givskud Zoo kl 08:15 og blir tatt godt imot av Lone som er biolog og formidler ved dyreparken, Givskud Zoo. Hun åpner opp de store, høye portene for oss og følger oss bort til safari-bussen som skal ta oss med rundt på en besøksrunde for å vekke dyrene! Barna er super spente og klarer nesten ikke vente til vi skal inn til løvene,- som er første stedet på vår vekke runde….

 

 

Vi får klar beskjed før vi går inn hvordan vi skal opptre der inne, hvordan vi skal bevege oss, snakke, at barn blir sett på som lette bytter og er ekstra interessante for løvene. Raske bevegelser eller bilder tett opp mot gitteret er ikke å anbefale…kommer man for å nære (som Thomas selvfølgelig gjorde), får man klar beskjed om at man må trekke tilbake så ikke en labb huker tak i deg fra innsiden. Det var 8 løvinner og 6 hannløver der inne. Fantastisk flotte dyr som man bare har lyst til å kose med….., de ser både vennlige, myke og snille ut,- som en veeeeeeldig stor norsk huskatt egentlig! De lå og slumret da vi kom inn og var tilsynelatende rolige og daffe…. allikevel, hele tiden da vi var tilstede opplevde man at de var på konstant vakt.

 

Neste stopp var nesehornene…,- for noen STORE dyr! Her fikk vi også tydelig beskjed om å være rolig i bevegelsene og ikke snakke for høyt. De har veldig god hørsel, men synet er relativt dårlig. Dette er utrydningstruede dyr som det kun finnes ca 2000 av i verden, i India, Nepal og Bhutan. I Givskud Zoo hadde de nå nettopp fått et nyfødt nesehorn! Barna synes selvsagt at disse dyrene var stoooooore og litt skumle…. men de turte allikevel å gi de epler 🙂 Nesehornene har ganske så stor munn, men vi lærte at tennene sitter langt inn i munnen, så det var ingen fare for å bli bitt. Selv om disse dyrene er store, tunge dyr (ca 2,5 tonn) har de veldig raske bevegelser! De blir kalt naturens stridsvogner og kan løpe i over 40 km/t !

Så kom vi til de som ligner oss mest,- sjimpansene! Timian kaller alle for Julius, mens Filip er klar og tydelig på at han bor i Kristiansand. Her var vi også heldig å få se en liten baby sjimpanse som imponerende hang solid fast under magen til mammaen sin, frem og tilbake, opp og ned av pinner og trær.  Lone forklarte om problemene rundt regnskogen hvor sjimpansene holder naturlig til. Anbefalingene om å kjøpe treverk som er FSC godkjent når man kjøper møbler etc, bør alle være klar over. Sjimpansene er fascinerende dyr som man bør ta vare på og hjelpe i sitt naturlige habitat. Besøket her ble avsluttet med en «close-up» observasjon av den ene kvinnelige sjimpansen som satte seg fint tilrette for å «bommeli-bom» rett foran oss og glassveggen,- bæsjen hadde tydeligvis huket seg godt fast på vei ut, så her var hun ikke fremmed for å hjelpe den ut med fingeren, lukte litt på den, kikket litt på oss og fortsatte å spise frokosten sin,- bon apetit!

Givskud Zoo er en innholdsrik dyrepark med veldig innbydende rasteplasser med flotte lekeområder, hyggelig og serviceinnstilt personell, spennende opplevelser som er godt tilrettelagt for hele familien, t.o.m de minste. Vi fikk utdelt en CD (på norsk!!) hvor vi fikk en guiding og spennende fortellinger med info om hvert enkelt dyr fra de ulike kontinentene vi kjørte gjennom, de stedene hvor man skulle bruke bil. Dette synes barna var kjempegøy og de satt som tente lys da vi kjørte forbi zebraer, nesehorn, løvene, sjiraffer, strutser +++ De stiene man kunne gå var akkurat passe lange for de minste (og voksne…) og det var gode muligheter for barna og mate dyrene langs veien og klappe esler, geiter og ikke minst, oppleve den skumle dinosaurus parken. Der kunne man også grave etter dinosaurus tenner,- dette var stor suksess, disse tennene er selvsagt tatt godt vare på hele veien hjem til Melsomvik!

 

Avslutningsvis så anbefaler vi på det sterkeste , vær tidlig ute med å bestille » go morgen zoo» da kommer man inn lenge før køen kommer og man kommer veldig tett på dyrene! Anbefales!!!!

http://www.givskudzoo.dk/Køb-Go’-morgen-Zoo.3461.aspx

 

 

 

Posted in: