Før reisen

Bilen er selve kjernen av hele reisen. At den er gjort ferieklar og trygg er første pri!

Både nye og litt «modne» biler bør gjennomgå en liten sjekk før ferie starter. Selv nye biler kan måtte gjøre noen justeringer før en langtur.

Når tok man siste service…?

Man vet jo at man kanskje kommer til å kjøre noen kilometer på ferien, utifra service-intervallen på bilen bør man sjekke når neste service er. Kanskje den kommer til å varsle om neste service under reisen..? Det kan være en idè å gjøre unna dette før man drar.

Nye dieselbiler kan også ha en tendens til å melde om oljeskift allerede når bilen kun har gått noen få tusen kilometer (lenge før neste service). Dette kommer helt an på kjørestil, de fleste diesel motorer bruker en del olje i starten…  Det holder da med etterfylling av olje for så å ta en gjennomgang på dette når den skal inn på service. For å finne riktig olje til bilen nedover i Europa (det kan være litt finurlig…) kan man kjøre inn på en Shell stasjon og legge inn registreringsnummeret på bilen din, da kommer det opp akkurat det bilen din skal ha,- supersmart!

Dekktrykk (da også ETTER opp-pakking)

Sjekk dette! Viktig også etter at bilen er ferdig pakket. Da veier bilen mer og riktig dekktrykk er avgjørende for en sikker reise.

Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje.

For å finne riktig dekktrykk tar du en titt i vognkortet eller inne i dørkarmen på fører siden.

Legg da merke til at det kan være forskjell på for/bakhjul og ved liten eller mye opplasting/personer i bilen.

Mønsterdybde

På sommerdekk er kravet minst 1,6 mm, men NAF anbefaler minimum 3 mm.

På vinterdekk er kravet 3 mm, men NAF anbefaler minimum 4 mm på biler under 3500 kilo

Pakking av bil

Sikkerhet underveis er ekstremt viktig når man skal ut på både korte og lange turer.
Dessuten er det en fryd å dra på tur i en bil som er ren, hvor man har full kontroll på hvor ting er, voksne og barn finner det de skal ha, alt ligger trygt plassert og ingenting flyter rundt i bilen.
Stemnigen i bilen blir en helt annen!

En annen ting er at -under reisen vil det da være lettere å holde orden og ikke minst rengjøre bilen litt underveis slik at man får en mye hyggeligere bilreise! Ta en titt på denne videoen hvor vi snakket med Atle Gulbrandsen og Shell vedrørende sikkerhet på bilferie:

Husk på disse tingene når du pakker bil:

  • Store tunge ting i bunn som f.eks kofferter, kjølebag, tunge bager
  • Lette ting høyere opp (som f.eks sovepose, sengetøy, klær…)
  • Løse ting må sikres!
  • Innstallèr gjerne oppbevaringsrom som f.eks rygg «lommer» til nettbrett, øretelefoner, tegnesaker, drikkeflasker o.l…. ved bråbrems eller kollisjon kan alle disse småsakene få en enorm fart og kraft og utløse farlige situasjoner.
  • Opprett «søppelkasser» ,- man kommer ikke unna søppel, matavfall, drikke, epleskrotter, godteri som ikke var noe god allikevel osv…….. da har barna et sted å legge det! Man unngår SÅ mye rot og skitt i bilen samtidig som man unngår løse gjenstander
  • Er kjæledyret med…? Beste sikringen når det kommer til transport av dyr er selvsagt bur.


Cewe Fotobok
Posted in: